Egy lehetséges út a boldogság felé . Flow ( áramlás) elmélet . 

psziché boldogság

Mindannyian ismerjük az érzést, mikor sötétnek látjuk a világot, minden, ami körülvesz minket csak tovább fokozza az amúgy is búskomor hangulatunkat. Általános vélekedés(sajnos) , hogy a magyar emberek mennyire pesszimisták. Kevés a mosolygó ember az utcán , a Hogy vagy kérdésre már zúdul is ránk a panaszáradat. Ismerős ugye ? 

Számos tanulmány született már a negatív érzések témában, de valljuk be, a pszichológia eddig még nem nagyon tudott választ adni arra a kérdésre ,hogy hogyan élhetünk jobb életet. 

Csíkszentmihályi Mihály a flow elmélet atyja, végre kézzelfogható választ adott a kérdésre.  (Széchenyi-díjas pszichológus, Magyar Érdemrend nagykereszt tulajdonosa, pedagógus, egyetemi tanár, az MTA külső tagja, szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás. /Wikipedia/)

Szerinte a pszichológia túl sokat foglalkozik azzal ,ami az életben rosszul megy, de nincs pszichológiája az örömnek és a kreativitásnak. Ezt a hiányosságot felismerve állt elő a pozitív pszichológiával , mely bebizonyította többek között, hogy 

a hálától egyszerűen jobb lesz az élet.

Flow élmény 

A festők alkotás közben úgy viselkednek, mintha transzba estek volna

Az , hogy valakinek hogyan alakul a sorsa az sok tényezőtől  függ, génektől, kultúrától, saját élményektől. A pszichológus felhívja rá a figyelmet, hogy hiba azt hinni, hogy pusztán attól függ a jólétünk , hogy hogyan gondolkodunk és érzünk . Persze fontos ez is, de önmagában nem elég . 

A legfontosabb megtalálni az életben azt, ami örömet okoz . 

Ez az ún. flow állapot alapja. 

Teljesen elmerülünk az adott tevékenységben, mégpedig magáért a tevékenységért. Megszűnik az idő, teljes lényünkkel részt veszünk a folyamatban. Ez a tevékenység lehet akár sport, alkotás , de akár a szalag mellett végzett munka is okozhat flow élményt . Az "áramlás" nem a tartalomtól, hanem a minőségtől függ. 

Szerinte a pénz és hatalom önmagában nem segíti a boldogság áramlását. Az olimpiai futót sem csak a győzelem motiválja, mert ha a futás önmagában nem okoz neki élményt, akkor a győzelem sem fog. 

A flow lényege éppen az, hogy a cselekvés önmagáért okoz nekünk boldogságot, ha csak a külső sikerre figyelsz, nem érezheted a flowt. 

Az elmélet a gyakorlatban 

Egy gyári munkásnak is lehet flow-élménye, ha ismeri a terméket, tudja, hogy annak mi a haszna . Ebben az állapotban a munkások nem erőlködnek,úgy dolgoznak  mintha csak egy áramlat vinné őket, innen az elnevezés is. 

Csíkszentmihályi szerint, ha egy cég vezetői jól kommunikálják a munkavállalóik számára, hogy mennyire hasznos amit csinálnak, akkor a dolgozók sokkal motiváltabbak lesznek. ( persze ez nem olyan könnyű például egy cigarettagyárban)

Az emberek úgy dolgozzanak, játsszanak vagy éljenek együtt, hogy közben mindenki azt érezze, érdemes csinálni

Egy svédországi logisztikai cég tanulságos történetét hozta fel példának, hogy alátámassza az elmélet hatékonyságát. 

A cég a kormány által is támogatott vállalatok közé tartozott, de így is veszteséges maradt. Majd jött egy új HR vezető, aki alaposan megbontotta a teljes hierarchiát. Kidolgoztak egy olyan rendszert, melyben minden ember alatt három másik dolgozott.  A trió felett álló dolgozónak az volt a dolga, hogy elérje,hogy a hármas tagjai élvezzék a munkát. 

A cég az új rendszer bevezetése után két évvel, nyereséget könyvelhetett el. Csíkszentmihályi elméletét összefoglaló könyve igazi slágerolvasmány a cégvezetők körében. Az elmélet tehát a gyakorlatban is működik. 

Összefoglalva : 

Találjuk meg azt a tevékenységet , ami igazi örömet hoz az életünkbe. 

Gondolkodjuk pozitívan, de tartsuk szem előtt azt is, hogy ez önmagában kevés. 

Figyeljünk a lehetőségekre és adott pillanatban éljünk is velük. 

Legyünk hálásak az életért, keressük azokat a dolgokat melyek értékesek az életünkben, a rossz dolgokon pedig igyekezzünk változtatni. 

 Kis dolgokkal lassan meg lehet változtatni azt, ahogyan az életre gondolunk.”