Ha az ember  lánya arra adja a fejét, hogy jobb élet reményében Győr- Moson - Sopron megyébe költözik, hamar rá kell majd jönnie, hogy csak úgy lesz kolbászból a kerítés, ha a határ túloldalán vállal állást. Az albérletárak ugyanis alsóhangon 85 + rezsinél indulnak a hűség városában, ami lássuk be, kétkezi munkáért kapott tisztességesnek nevezett fizetésből is aligha kifizethető ( még akkor is, ha egyesek szerint az átlag kereset 300 ezer Ft. körül mozog). Na szóval, ha már feldolgoztuk a felismerést, akkor tovább gondolhatjuk mi kell ahhoz, hogy megvethessük a lábunkat a mára már igencsak telített Burgenlandban. Sok minden kell tudjuk, de az első és legfontosabb talán, hogy legyen autó a munkába járáshoz. A mi kálváriánk erről a pontról indult, s ha nem velünk esett volna meg, én magam sem hinném el, hogy vannak ilyen szerencsétlenek, mint amilyenek mi voltunk.  

élettér mindennapok

Az első Oh my God!

Történetünk tehát 2 évvel ezelőtt kezdődött, amikor is hosszas huzavona és többszöri magyarországi nekifutás után, végre sikerült állást találni a sógoroknál. Kivettünk egy albérletet ott, ahol csak a város hűséges és elhittük , hogy most aztán minden sínre kerül. Igen ám, de mint mondottam volt, ahhoz ,hogy kijárhassunk dolgozni, szükség lesz egy járműre is - és itt nem feltétlen állja meg a helyét a bicikli. Szokás ugyanis errefelé, hogy brigádok járnak együtt ,minden héten az éppen soros (nem György! khm.)  autójával és így csökkentik a benzin költségét. Mit volt mit tennünk, fejest ugrottunk a használt gépjárművek hirdetéseinek tengerébe.   Mivel az anyagi keretünk igencsak szűkös volt (köszönhetően a két havi kauciónak, amit előző hónapban csengettünk ki) , így nem igazán válogathattunk a kínálatban. Sikerült szereznünk egy Opel Kombit reális áron, mely úgy tűnt, valóban teszi majd a dolgát, ahogyan azt az eladó is mondta. Létrejött az adásvétel és megtörtént az átírás is, gondoltuk, a célegyenesben vagyunk. 

300 km-re élünk a szüleimtől , így anyagi helyzettől függően, egy - két havonta tudunk hazajárni. Egy szép reggelen neki is veselkedtünk az útnak az új szerzeményünkkel, mikor is úgy kb. 50 km megtétele után, furcsa hangot hallatott és az autópályáról legurulván, végleg felmondta a szolgálatot. Ott vesztegeltünk  a dugig pakolt autóval, egy kukoricaföld mellett. Már távol a lakhelyünktől, de még igencsak messze a szülői háztól és fogalmunk sem volt róla, hogy mit tehetnénk. Hívtuk a kedves eladót, aki természetesen, ahogy az elvárható volt, nagy ívben ... a fejünkre. Szerencsénkre a szombati napnak köszönhetően egyetlen autószerelő sem volt elérhető , de még az autómentős ismerősünk is csak másnap tudott volna kimenteni minket. 

Órákig rostokoltunk ott, mire éjfélre értünk jöttek egy másik autóval, amibe átpakoltunk és én elindulhattam az Alföldre, még szívem csücske átszállt az autómentőbe és a lerobbant kombival együtt visszaszálították a kiindulási pontra (borsos áron). 

Hétfőn a szerelőnél kiderült, hogy az egész motor úgy kuka , ahogy van és választhatunk a motorcsere vagy a motor nélküli kasztni között. Természetesen egy deka félretett pénzünk sem maradt már addigra és , hogy minden klappoljon az osztrák munka is dugába dőlt, köszönhetően a magyar főnöknek , aki folyton elfelejtett fizetni ( ezért vált szállóigévé errefelé is, hogy jajj, csak magyarnak ne dolgozz kinn). Nem tehettünk tehát mást, mint hogy eladtuk  alkatrésznek a kicsikét, az eredeti ár csekély hányadáért. 

A tényleg "Ver az Isten!" gondolatok végső tudatosulása

Autó nélkül maradtunk és egy darabig nem is várt más ránk, mint a bicikli és a tömegközlekedés. (Mondjuk a kedvünk is elment bármilyen ilyen jellegű akciótól.) Viszont haza továbbra is menni kellett valamivel, így igénybevettük az autóbérlés szolgáltatást, ahogy arra azelőtt is volt már precedens. Ismertük az üzemeltetőt, sosem volt vele problémánk , így nyugalommal ültünk be a járműbe, amit 6000 Ft-os napi áron adnak oda. -  Már amennyire nyugodt lehet az ember ilyen drága mulatság elkövetésénél. - 

Nagyjából félúton jártunk már a Győr - Moson ; Bács - Kisun megye távon , amikor is furcsa hangot hallottunk és én láttam is valamit elszállni az autóról. Elszakadt az ékszíj, elment a szervo és nem maradt töltés - azt hiszem ez történt, bár mielőtt bárki nyáladzva ütni kezdené a klaviatúrát, hogy mekkora barom vagyok, szeretném tudatni , hogy fogalmam sincs az autók mechanikájáról , de nem is erről szól a bejegyzés).

Na szóval, újfent megadta magát alattunk egy autó, amiért még napidíjat is fizettünk.

Kinyomtuk a lelkét is annak a szegény kocsinak, de muszáj volt hazaérni mielőtt besötétedett volna, hisz világítást sem tudtunk kapcsolni .... Otthon aztán nagy szerencsénkre édesapám ért kicsit a szereléshez , így a két férfiúnk egy fél napos munkával helyrehozta annyira a járművünket, hogy másnap gond nélkül érhessünk vele vissza a kölcsönzőbe. Kifizettünk 24 ezer forintot a hétvégéért és egy időre letettünk a bérlésről is.

Kétszer nem történhet meg ugyanaz ! - Dehogynem.

Egy évünk ment rá erre a szarakodásra, már elnézést, de jobb szót nem találtam. Ez idő alatt sikerült találni egy másik osztrák munkahelyet, ahol meg is becsülik az embert és nem felejtenek el fizetni. Az autó kérdés azonban újból felütötte a fejét, hisz itt is nagy szükség lett volna rá. Nem tudtunk mást tenni, minthogy kölcsön pénzből! beruháztunk az előző esetből okulván, egy drágább autóra, remélvén, hogy nem fog bedögleni egy hét alatt. Hát nem sokkal bírta tovább....

És vajon mit mondott a szerelő ? Ki nem találtam volna! Hát persze, hogy motorcsere.

Természetesen már itt is megtörtént az átírás, ami tudjuk jól, hogy szintén nem 2 - 3 ezer Ft, valamint az autó vételára is fél millióra rúgott. Így ezúttal amellett döntöttünk, hogy helyrehozatjuk a négykerekűt. 

Itt fontos megemlíteni az ún. szavatosságot, melyet elvileg az eladó vállal a jogszabályok által előírt módon. Eszembe jutott ugyanis, hogy a javíttatás költségét másodszorra már nem nekünk kellene állni, hisz ismételten az eladó seggfejségének köszönhetjük, hogy nyakig ülünk a trutyiban. Azonban: 

"Az első kérdés ezzel kapcsolatban, hogy mi lett rögzítve az adásvételi szerződésben.

A jogszabály egy év szavatosságot ír elő amennyiben az adásvételi szerződésben ez nincs másképpen rögzítve. Szavatosság körében a Vevő kérheti a kijavítást, másodsorban a megfelelő árleszállítást vagy el is állhat.

Ha a szavatosság kizárásra került  a szerződésben, akkor nincs esély semmilyen igény érvényesítésére.

Amennyiben nem került kizárásra, akkor bizonyítani szükséges az igényérvényesítéshez. Ennek körében a hibás teljesítésből eredő jogok gyakorlása érdekében a bizonyítási kötelezettség arra terjed ki konkrétan, hogy a hiba oka az adásvétel időpontjában az autóban megvolt.

Felvetendő kérdés lehet, pl. hogy hány éves az autó, mennyit futott, és mi a pontos hiba? Ez azért fontos, mert általánosságban elmondható, hogy az eladót a használt autóért a használtság mértékével arányosan csökkent mértékű szavatosság terheli. Ez tehát azt jelenti, hogy pl. egy 200 000 km-t futott autónál nem feltétlenül minősül hibás teljesítésnek, ha kopóalkatrészt a vételt követően a Vevőnek rövid időn belül ki kell cserélni, mert az éppen akkorra kopott el. "

Forrás: http://drvargazsanett.hu/jogi-tudnivalok-hasznalt-auto-vasarlashoz/

Sem időnk, sem felesleges pénzünk nem maradt ügyvédre, így szavatosság ide vagy oda, kénytelenek voltunk mi kijavíttatni a hibát, természetesen saját költségen. De ha mindez még nem lett volna elég, a motorcsere sem ment simán. Nem találtunk ugyanis ilyen típusú motort kiszerelve, csak autóstól, azt is Esztergomban. 

Így béreltünk egy trélert és megvásároltuk a nem kevés összegbe kerülő külföldi papíros autót, hogy kizsigerelhessük és általa a másik autó működőképessé váljon. De talán nem is mi lettünk volna, ha ezt a kört izzadtság nélkül ússzuk meg. 

Már hazafelé tartottunk a bérelt trélerrel, rajta az alkatrésznek szánt autóval, mikor  ismét beütött a krach és defekttel lerohadtunk a főút szélén, egy kamionos vállalkozás előtt. Az ember talán már meg sem lepődött azon, ami ezután történt. 

A tulajdonos ordítva szaladt ki hozzánk, miközben nyáladzva fröcsögte a szitkait a képünkbe, mondván mi a ...-t képzelünk mi magunkról, hogy előtte merészelünk megállni, azonnal takarodjunk onnan, mert ránk hívja a rendőröket. Miután mondtuk neki , hogy defektet kaptunk, csak még hangosabban üvöltött, hogy őt nem érdekli , akkor is takarodjunk el onnan vagy legalább guruljunk hátrébb és köszönjük meg, hogy eddig nem hívta a közeget. 

Órákig álltunk ott, közben ki - be jártak a kamionok, de senki nem kérdezte meg tőlünk , hogy segíthetne- e vagy csak jókedvünkben álldogálunk ott. A munkaidő lejárta után , a nagyfőnök gőgösen távozott slkmercijével, majd a biztonsági őr volt az első, aki az esti műszakra jövet  megkérdezte, mit csinálunk ott. Sajnálkozó tekintettel, szinte értetlenül állt a dolog előtt, hisz a szerelők mindvégig a telephelyen tartózkodtak és már rég ott se lennénk ha segítettek volna ... Nos, igen, a sokadik agyvérzésemet éltem már át akkoriban. Végül a tréler kölcsönzője méltóztatott kijönni segíteni nekünk, mire már 4 csavarkulcs tört el a beszorult csavaron. 

Summa summarum, a motorcsere sikerült, a másik autót eladtuk alkatrésznek és most van egy viszonylag használható gépjárművünk, majdnem egy millió! forintért. Mondanom sem kell, hogy azóta is kiráz a hideg, ha az autóvásárlásra gondolok. 

Tanulság? Fogalmam sincs. Tapasztalat, na, az van , szatyorral...