Állati mesék - Kedvenc 40 

Felejtsük el egy pillanatra a való világot! Felejtsük el mindazt, amit tudunk! Néha olyanban is hinnünk kell, amit nem látunk: egy álomban, egy regény képzelt világában, ahol az élet következetesebben alakul, és a mesék egyre izgalmasabbak lesznek, mielőtt kialakulna a cselekmény megoldása. De kik vagyunk mi, hogy erőltessük a valóságot? Hiszen sohasem tudhatjuk, hogy a jószerencse angyala mikor kelti életre könyvünk egy lapját, és vet elénk egy kis csodát.

Everwood című film

0 Tovább

Top 50 Retro Tv sorozat - Hányra emlékszel?

A televízió hívószó láttán, számomra valahogy  a régi sorozatok ugrottak be. Amikor még lázban égett az egész szomszédság, hogy együtt nézhesse meg a soron következő epizódot egy- egy zacskó szotyi kíséretében :) Ezek voltak azok az idők, mikor a televízió még nem háttérzajként funkcionált,  valóban azért kapcsolta be az ember, hogy számára kedves műsorokat nézhessen. De vajon hányra emlékszünk még közülük? Szubjektív összeállítás, a teljesség igénye nélkül. Jó szórakozást és sok zöldellő feliratot kívánok.

0 Tovább

Top 30 filmes autó - Te Hányat ismersz fel közülük?

Ha filmek akkor emlékek, s ha már Origo sprint, autó hívószóval, akkor következzék egy kis filmes  -autós emlékezés, életem legelső saját kézzel készített kvízével. Jó töltögetést és sok -sok zöldellő feliratot kívánok!

0 Tovább

Aznap, másnap, harmadnap​

Kovácsék nem vetették meg az alkoholt, már felmenőik között sem volt ritkaság  talicskában hazatolni a férfit a kocsmából. De mindezek ellenére alkoholista egyik sem lett közülük, egyedül az alkalmanként elfogyasztott italok mértékének megfelelő megválasztásával akadt némi gondjuk. Ritkán ült össze a díszes társaság egy- egy jeles nap ünneplésére, de ha mégis sikerült összehozni a nagybecsűt, hát nem kellett sokáig várni , hogy tetőfokára hágjon a hangulat. 

Generációk találkoztak ilyenkor, nagypapától a huszonévesig mindenki felöntötte a garatra azt a bizonyos kupica pálinkát, melyet kötelező volt amolyan üdvözlésképpen elfogyasztani. De nem ám azt a pálinkának nevezett bolti alig égeti a torkom változatot, nem, ez a papa főzte - szétmarja a nyelőcsövem féle szilva, ami ugyan nem finom, de gyorsan "üt". 

Óvatosan igyátok, nehogy berúgjatok - hangzott a mondat a délelőtti órákban, majd ahogy közeledett az este átcsapott - A "Na, még egyet!" felkiáltások sokaságába. 

Ezen az ominózus napon sem volt ez másképp. A köszöntő pálesz után amolyan Mónika show - szerű beszélgetés vette kezdetét, tizenegyen próbáltak egyszerre, egymást túlharsogva diskurálni. De nyilván a sok szócsépléstől száradtak a torkok, így mit volt mit tenni, papa hozta a hordóból a bort, mely a pálinkához hasonlóan ,igen magas alkoholtartalommal bírt. Nem is kellett hozzá sok idő, hogy az amúgy sem csendes família egyre hangosabbá váljon.

Előkerült a Cd-s magnó, benne a mulatós nóták gyöngyszemeivel és persze mindez kiegészülve a kiscsalád Xfaktor-i magasságokban szárnyaló énektudásával. Minél több bor fogyott, annál tehetségesebbé váltak, egyre hangosabban szólt a lakodalom van a mi utcánkban tanyasi teli torokból stílusban, megspékelve a táncos lábú pörgetem - forgatom profikat megszégyenítő mozgáskultúrával. 

Olyannyira emelkedett volna a hangulat, hogy azt már a jóval távolabb levő szomszédok sem hagyhatták szó nélkül. Jöttek is széles mosollyal az arcukon, kezükben egy üveg italnak nem nevezhető azonosítatlan löttyel, mondván hoztak már egy kis kóstolót a Sanyi főzte pálinkából. A jó szomszédi viszony megőrzése végett természetesen be lettek invitálva a mulatságra és persze könyörögni sem kellett nekik , hogy fogyasszanak egy jó kis hazait. 

Lett is ottan dínom - dánom , ment a gőzös Kanizsára, kirúgták a ház oldalát , végigjárták az akácos utat és táncoltak az asztal tetején. Nagy volt a szeretet, mindenki ropta mindenkivel, egymásra borulva és összekapaszkodva harsogták a nótákat. 

Mígnem aztán eljött az a  pillanat, mikor is az alkohol hatása elérte azt a bizonyos pontot, ahonnan már nincs visszaút. Előkerültek a múlt századi sérelmek , előjöttek a meg nem - vagy félreértett mondatok és felbukkant a zöld szemű szörny is. Arra, hogy kivel és miért kezdődött a fennforgás természetesen senki nem emlékszik, de az, hogy a bulinak rövidesen vége szakadt halványan dereng mindenkinek. 

Az történt ugyanis, hogy a szomszédasszony szemet vetett a házigazdára, amire viszonzásképpen a gazdasszony az ő urával lépett táncra.  Az otthoni lányok , a legényeken kaptak hajba, a többiek meg belekeveredtek a perpatvarba.

Végül aztán a szomszéd Icáék megelégelték a kiabálást és már bort sem kaptak, így kénytelen- kelletlen, de azért jól megsértődve hazaindultak. Azaz csak próbáltak volna, ha az Ica nem esett volna le a lábáról és nem gurult volna egyenesen az árokba. Így a Pista segítséget kellett , hogy kérjen a háziaktól, akik szintén nem voltak a helyzet magaslatán, de azért négyen összefogódzkodva eltámolyogtak a másik tanyáig. Eközben az otthoniak is elunták már a sárdobálást, faltól- falig közlekedve megpróbáltak nyugovóra térni. Ami azért nem volt olyan egyszerű, hiszen két szobára voltak tízen, de a sok jó ember kis helyen is mondásnak eleget téve ki-ki keresett magának fekhelyet. Lassacskán elcsendesedett a tanyavilág és a díszes társaság békésen szuszogva aludta át az éjszakát. Már aki ugye, mert egyeseknek nem bírta a gyomra a papa borát, így volt ki a WC mellett görnyedve várta a reggelt. 

Ami el is jött nemsokára. Kakasszóra éledezett a ház, tömény alkoholszag lengte be a szobát és az emlékek foszlányai lassan felsejleni látszottak az emlékezetekben. Rögvest mindenki fogadkozni is kezdett, hogy soha többé egy kortyot sem, ami persze megintcsak nem tartott tovább, a reggeli pálinkánál. A kutya harapást szőrével jó tanácsot megfogadván, a família másnap sem jutott tovább az udvarnál és még mielőtt kijózanodhattak volna, újfent borgőzösen mulatták át az éjszakát.

Így esett meg Kovácséknál, hogy az a bizonyos Másnap csak harmadnapra jött el. Azon pedig már semmilyen csodaszer , praktika , sem Algopyrin, sem gyógy sör , sem semmi nem segíthetett. Próbálták leginkább csak túlélni valahogy. És bár megint mindenki eldöntötte magában, hogy soha többé nem iszik ennyit, a következő tanyasi másnapra nem sokat kellett várni. 

A bejegyzést megtörtént események ihlették, szereplői valósak, így bármilyen hasonlóság a valósággal , nem a véletlen műve . :) 

 

0 Tovább

A mocsári vész 1526-ban volt. 20 zseniális Dolgozat részlet!

Te tudtad például, hogy Egyiptom őslakói a múmiák ? 

"Gergő, legyen egy reális egyes, egy kompromisszumos 1/2ed vagy egy megalázó kettes?" "Tanárnő, kérem alázzon meg!"


 


Irodalom 

 • A Hunyadi László olyan ballada, amelyben a főhőst feldolgozzák.
 • Arany János velszi bárdokkal sújtott le a Habsburg-házra.
 • Ady Boncza Bertalant vette feleségül.
 • Amíg Madách a börtönben sínylődött, felesége romlásnak indult.
 • A századfordulón Ady termékenyítette meg a tudósokat.

Történelem 

 • II. József, a vaskalapos király Mária és Terézia fia volt.
 • Anonymus III. Béla névtelen jegyese volt
 • A Magna Charta Libertatum kimondta, hogy ugyanazért a bűnért senkit nem lehet kétszer megölni.
 • Kolumbusz háromszor indult útnak, bár a második útján meghalt.
 • A középkorú lovagok a lovagi tornákon mindig egy hölgyet tűztek maguk elé.

Biológia

 • A fecske egy költöző madár olyan, mint a gólya, csak sokkal kisebb és nem hasonlít rá.
 • Nyáron nő a kalapos gomba, télen a kucsmagomba.
 • A baktériumokról: Van mikroszkopikus, ami kicsit nagyobb, mint ami mikroszkóppal látható.
 • A cápa jellemzése: Embert nem eszik, de nem lehet benne bízni!
 • Csapadékfajta: lisztharmat.

Földrajz

 • A kőolajat kövekből sajtolták.
 • Bombay éghajlata olyan egészségtelen, hogy lakosai máshol laknak.
 • Az őserdő olyan terület, ahova emberi kéz még nem tette be a lábát.
 • Sok régi kőzetben megtalálhatóak az őskori halak lábnyomai.
 • Spanyolország legnagyobb hegyei a Piramisok.


És még néhány gyöngyszem :

Medvék

Miért fehér a jegesmedve bundája?
- Mert a hóban hempergett.
- Akkor szegény barnamedve, ugyan miben hempereghetett????????

7 vezér

Ádám, Előd, Utód, Ank, Tank, Tas, Huba, Töhötöm

 Vulkán 

-Hol van a Vezúv?
-Hát Nápoly mellett.
-Na jó, akkor hol van Nápoly?
-Hát a Vezúv mellett.
Tanár gondolkodik, majd megkérdezi:
-De hol van mindkettő?
-Hát egymás mellett.

Mohamedán

A mohamedál egy olyan ékszer, amit az arabok a nyakukban hordanak...

Kultúra

Amikor mi színházba mentünk a sulival, volt egy osztály, akik igencsak elkéstek, pont akkor toppantak be az előadásra, amikor "Mátyás király" szövegéhez híven a színész elüvöltötte magát "-Késtetek parasztok!"...mire az egyik fiú a késők között visszakiabálta: "Lerobbant a busz, köcsög"...szegény színészurat úgy sajnáltam, mert pár másodpercre megszakadt az előadás a döbbenettől, és persze a több, mint 200 fő önfeledt nevetésétől.

Tollbamondás


Tanárnő: Annyit termesztettünk, mint tavaly.


Diák 1:  Annyit termesztettünk, mint a vaj.
Diák 2: Annyi termeszt ettünk, mint tavaly.​

 

kikapcs iskola

0 Tovább
«
12

LélekHatár

blogavatar

Inspiráció, lélek, párkapcsolat, testi - lelki egészség, fejlődés, tudatosság a mindennapokban. Történetek - történések, őszinte sokszínűség egyetlen nő tollából.

Lélekhatár a Facebookon

Utolsó kommentek