Állatkínzóból sorozatgyilkos?

„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.” 

élettér állatok állatvédelem

Az én szívügyem

Természetjáró, kutyatartó és azt örök rajongással imádó emberként, mindig is szívemen viseltem az állatok sorsát. Nap, mint nap tele van a közösségi hírfolyamom megkínzott, sorsára hagyott ártatlanokkal. Nap, mint nap meghallgatom a híradóban az újabb borzalmas történeteket, az emberinek nem nevezhető tetteket. És nap, mint nap szembesülnöm kell azzal, hogy ez a nemes harc a felelős állattartásért, csupán szélmalomharcnak tűnik . 

Számos kérdés merül fel bennem egy - egy ilyen esetnél .A "Hogy teheti ezt valaki? " kérdésen, már túl vagyok. Mostanában azon gondolkodtam el inkább, hogy :

Milyen lélekre utal egy ilyen gaztett? És ez így, már inkább ijesztő.... 

Mégis ki itt az állat kettejük közül ???? 

 

Egy amerikai felmérés szerint azokban a családokban, ahol fizikai bántalmazás történt, ott az esetek 88 százalékában fordult elő már állatkínzás is!

Egy megdöbbentő tény : 

A sorozatgyilkosságok és az állatbántalmazások elkövetése között van kapcsolat!

Több tanulmány foglalkozik azzal, hogy a sorozatgyilkosok nagy része gyermekkorában kegyetlenkedett állatokkal.

Az egyik leghíresebb sorozatgyilkos, Jeffrey Dahmer, aki 17 embert megölt, kitömött, belső szerveiket pedig megette, szintén állatokon gyakorolt gyermekkorában. Elképzelhető, hogy ha gyermekkorában nem nézik el neki ezt a "hobbit", akkor nem vált volna gyilkos belőle.

Egy másik, 1999-es dél-afrikai felmérés 117 agresszív fegyencet tanulmányozott. A fegyencek 63 százaléka bántalmazott gyermekkorában állatokat.

Jog háttér:

Az Ávt. 6. § (1) bekezdése szerint az állatnak tilos indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okozni; így különösen az állatot nem szabad kínozni, emberre, vagy állatra uszítani, kíméletét nem biztosító módon mozgatni, teljesítőképességét felismerhetően meghaladó teljesítményre kényszeríteni stb.

Bár ez, akár 2 év börtönbüntetéssel is járhat,  nem hiszem, hogy nagy elrettentés lenne. Még emberek képesek egy ártatlan élőlényt brutális módon tartani,  kínozni, magára hagyni , ne adj isten megölni, addig jöhet bármilyen büntetés, ennek sosem lesz vége . Az emberek agyában kellene rendet tenni!

 

Nem is olyan régen történt az az eset, miszerint  egy nőt megkértek arra, hogy gondoskodjon két kutyáról, még a gazdájuk távol van.

A nő az egyik kutyust halálra éheztette , a másikat még sikerült az állatvédőknek időben megmenteniük. 

Az eset után azt nyilatkozta, hogy sajnálja ami történt, de nem érzi úgy, hogy nem gondoskodott volna megfelelően a kutyákról .... 

És még számos ilyen példát láttam életem során . Sokaknak fogalmunk sincsen a felelős állattartásról. Megkötik a kutyát egy láncra, amin mozogni is alig tud, majd jó esetben naponta egyszer dobnak neki valami moslékot és ezzel a lelkiismeretük tiszta. A kutyának van hol "laknia", nem tud ártani senkinek és enni is kap......

Meg kell tanulniuk az embereknek, hogyan bánjanak jól az állatokkal!

A fejlődés útján :

Annak érdekében, hogy már a 6-10 éves korosztályt is a felelős állattartásra és az állatokkal való humánus bánásmódra neveljék, a FÁBE és a Rex Kutyaotthon Alapítvány oktatóprogramot készített, melynek segítségével a gyermekek jól érthető, játékos módon sajátíthatják el az ezzel kapcsolatos ismereteket.

Tegyünk együtt az állatokért!

 


0 Tovább

Generációs különbségek

Emlékszem.... 

Reggel korán keltem, nagymamám reggelit hozott nekem és én a matinét néztem a tv-ben, na de nem ám ezeket a lövöldözős se eleje se hátulja meséket! Pumukli akkor még a mindennapjaim része volt.

A legnagyobb kedvenceim közé, mégis a  diavetítő tartozott. Imádtam mikor anya a falra vetítette a rajongásig szeretett meséimet. Az összes feliratot megtanultam fejből és végül én meséltem el anyának. 

Ha szép idő volt, a szomszéd gyerekekkel találkoztunk a játszótéren( nem Uniósított) és ment a bandázás, a szó akkori értelmében. Ártatlanul, gyermekien. 

Fogócska, bújócska, hintázás. Semmilyen drága játék nem kellett ahhoz, hogy egész nap kinn legyünk. 

Nem ismertem az Unatkozni szó fogalmát. 

Tudtuk mikor kell hazamenni. Délben ebédre és este mikor sötétedik. 

Nem kellett hozzá telefon, hogy magamtól is hazataláljak időre. 

Ha az időjárás nem engedett ki minket a szabadba, akkor benn játszottunk, klasszikus babázás, főzőcskézés csak úgy játékból és a többi. 

Emlékszem egy babám volt, semmi extrát nem tudott, de én nagyon szerettem.

Hatalmas izgalommal vártuk az iskolát, még mindig Iphone és Laptop, meg Tablet nélkül. Félelmetes igaz ? 

A tanárainkat feltételek nélkül tiszteltük, ha egyest adott, biztos megérdemeltük, nem a tanár volt a " hülye"

Ismertük a TISZTELET fogalmát. Tiszteltük a nálunk idősebbeket, ha leszidtak csendben hallgattuk és még el is szégyelltük magunkat. 

Iskola után nem azért siettünk haza, hogy bekapcsoljuk a kütyüket és zombi módra üljünk előtte, hanem azért, hogy találkozhassunk kinn a téren a barátokkal. 

A házi feladatok megoldásához nem állt rendelkezésre az internet, egyszerűen észből és KÖNYVEK segítségével oldottuk meg őket. 

Apropó könyvek, sosem feledem az első könyvtári élményemet, életem első könyve a Dumbo volt . :) Lassan a könyvek is eltűnnek már ... 

A zenéket nem a Youtubon hallgattam, hanem a kazettás magnómon. 

Kazettára a "Rec" gomb megnyomásával vettem fel számokat  a rádióból. 

Videókazettán néztem az első Harry Potter filmet. 

Az általános iskolában még menő volt a " hülye fiúk" felfogás, fogalmunk sem volt mi az , hogy járni kell velük .

Nem pasim volt, hanem szerelmem, persze csak teljes titokban. 

A "két szerelmes pár mindig együtt jár" , már akkor felcsendült, ha csak beszélgettünk egymással . 

Emlékszem életem legelső "randijára" , ami abból állt , hogy sétáltunk, beszélgettünk , majd náluk anyukája üdítővel és rágcsálnivalóval kínált minket. 

Azt gondolom ez volt az igazi gyerekkor, ami felnőttként is hatással van rám. 

Bár már óriásit változott a világ, nekem is van laptopom meg okos telefonom mégis, 

ma is ismerem a Tisztelet szó fogalmát és alkalmazom is. 

élettér generációk különbségek

12 éves lányokat hallok arról beszélgetni, hogy mennyire "gáz" , ha nincs valakinek pasija . 

Nap , mint nap látok embereket némán egymás mellett állni , miközben a Facebookot nyomkodják. 

Nézhetetlen filmek, igénytelen számítógépes játékok, szelfi evolúció, tanárverés, alázás ... 

Mikor fordult ekkorát a világ ?

0 Tovább
123
»

LélekHatár

blogavatar

Inspiráció, lélek, párkapcsolat, testi - lelki egészség, fejlődés, tudatosság a mindennapokban. Történetek - történések, őszinte sokszínűség egyetlen nő tollából.

Lélekhatár a Facebookon

Utolsó kommentek