Közügyünk a magánügy

Elviekben, a címben szereplő két szó tökéletes ellentétet képez, vagyis ami az én ügyem az nem a tiéd és így fordítva , s noha ez így teljesen egyértelműnek tűnik, napjainkban mégis rengetegen szenvedünk némi fogalomzavarban. Globálisan nézve az állam , az óvoda, az iskola és egy sor "szakvélemény" határozza meg az általánosan elfogadott normákat. Még mikro szinten a szülő , a testvér, a párkapcsolat, de még Gizi néni, a szomszéd is jobban tudja nálunk, hogy nekünk miről mit kellene gondolni, de pláne, hogy mikor mit és  hogyan kellene cselekednünk. 

Így hát adott a kérdés: létezik -e még egyáltalán olyan, hogy magánügy? 

 

élettér

Természetesen vannak olyan viselkedési normák, melyek betartása szükséges ahhoz, hogy létrejöhessen és tartósan fennmaradhasson a békés együttélés. Ezek közös ügyeink, amikbe elviekben mindenkinek van beleszólása. Bár valljuk be, kicsiny országunkban éppen azok nem tartják be ezen törvényeket, akik hozzák őket. De mivel  a politizálástól a vérnyomásom azonnal 220-ra ugrik, ezért nem is ez a mai blogbejegyzés témája. Vannak közügyek és kész, zárjuk ezt rövidre. Sokkal inkább azok az ügyek érdekelnek a békés együttélés részben, amikről azt gondolja az ember, hogy csak rá tartozik, a saját dolga. Ilyenek például:

A Személyiség

Ha abból indulunk ki, hogy nincs a Földön két egyforma ember, akkor miért próbálunk már a születéstől ráhúzni egyetlen sémát az összes emberpalántára? Az oktatási rendszerünk konkrétan úgy épül fel, hogy van a kötelezően lenyomjuk a gyerek torkán tananyag, meg az elfolytjuk az önállóságot továbbképzés és ennyi. Senkinek eszébe sem jut, hogy ha az a gyerek nem olyan, mint a többség az nem valami istencsapása, sokkal inkább egy áldás.  Támogatni kellene abban, hogy igenis legyenek saját gondolatai, hogy ne vegyen mindent készpénznek és jegyezze meg, hogy

Ha kilóg a sorból, lehet, hogy a sorral van a probléma. 

Külső

Ha túl kövér vagy az a baj, ha túl vékony, akkor az. Ha meg átlagos, az már felér egy katasztrófával. Minden évben növeszd meg a hajad, majd vágasd le, aztán legyen ősz, mert trendi , később irány a drogéria festékért két dobozzal legalább, mert már nem menő a fehér. Legyen szőrös a lábad , jöhet a hónaljkutya(jesszus), majd a bozótvágó, mert gáz a nem rég növesztett  bundád. Ha nem úgy nézel ki, mint egy modell, inkább sírj otthon a négy fal között. Na persze. Könyörgöm, miért  nem engedjük ezt el már végre? Mindenkinek olyan a külseje, amilyen neki tetszik =Nagyon nagy pont a mondat végén.

Gondolkodásmód

A nagy átlag véleménye szerint csak az ezeréves rendszer lépcsőfokai járhatók. Óvoda, Iskola, Munka- lehetőleg keményen- talán egy gyárban, Család, Unoka, Meghaltál. Nos, aki ettől eltérően merészel gondolkodni, az nem teszi zsebre azt, amit a közvéleménytől kapni fog.  A nagy nyomás hatására szépen csendben visszaállnak a sorba és már csak legtitkosabb gondolataik között dédelgetik álmaikat. Sokan még mindig összerezzenek a karrierista nő, a nem akar gyereket, a világutazó, az azt csinálja amit szeret fogalmak hallatán. Egyesek olyan beszűkült látásmóddal rendelkeznek, hogy egyből pellengérre állítják azokat , akik szembefordulnak a rendszerrel. 

Párkapcsolat

Szintén egy nagyon kényes témakör, mert olybá tűnik már ez sem arra a két emberre tartozik , akik lényegében kapcsolatban állnak egymással. Mert választottunk meg kell feleljen a szüleink, barátaink, rokonaink, de még a szomszédok elvárásainak is. S ha mindez még nem volna elég, kezdjünk el aggódni a korkülönbség, a horoszkóp miatt is, de leginkább a statisztikák miatt mert azt mutatják  nem illünk össze és így tovább. 

 

élettér

A végtelenségig folytatható lenne a sor, de ennyi is elég ahhoz, hogy lássuk miként válnak magánügyeink a köz ügyeivé és , hogyan válunk mi is önmagunk árnyékává mások véleményére alapozván- persze ha hagyjuk. A magánügy , mint fogalom tehát akkor létezik, ha nem a tömeg hangjára hallgatunk, inkább saját megérzéseinkre és gondolatainkra hagyatkozunk. Itt persze nem azt mondom, hogy az építő jellegű kritikákat se vegyünk figyelembe, de csak azért mert a Géza azt mondta, hogy született balfékek vagyunk, ne higgyük már el magunkról. Hisz ez valójában Géza frusztrációjából ered, amit rajtunk próbál levezetni.

Ne azt nézd, mit mond, előbb azt nézd meg, hogy ki mondja. 

A poszt kommentelhető ugyan, de csak a témára reflektáló vélemények közzétételét hagyhatom jóvá. A személyemet sértegető hozzászólásokat azonnali hatállyal törlöm.  Bármily meglepő , nem vagyunk kötelesek a személyünket becsmérlő, lealacsonyító kommenteket fogadni a saját oldalunkon. 

 


0 Tovább

10 dolog, amit azonnal felejts el !

Nem utálom az embereket. Pusztán csak annyi rosszindulattal és számomra érthetetlen magatartási/ viselkedési formával találkoztam már életem során, hogy kikívánkozott belőlem egy ilyen bejegyzés is. Én sem vagyok szent, megvannak a saját hibáim , de van néhány tulajdonság vagy inkább gondolkodásmód , amivel sosem tudtam azonosulni.

Ha már Új év és Új fogadalmak , talán felvehetnénk a listára ezeket a dolgokat is, mint örökre elfelejtendő rossz beidegződéseket. 

 

élettér 10 dolog

10 dolog, amit utálok benned :

1. Kétszínűség 

A legundorítóbb mind közül és semmi értelme. Ha nem kedvelünk valakit, akkor nem keressük a társaságát és kész. Miért kell megjátszani a szimpátiát, ha közben a hátunk közepére sem kívánjuk az illetőt ? Mindenhol fellelhető ez a jelenség, mindannyian láttunk már rá példát életünk során . 

- Jaj de csinos vagy ebben a szoknyában ! 

- Oh,  köszönöm nagyon kedves . 

Majd mikor a hölgyike eltipeg, a társaság összesúg :

- El sem tudom képzelni, hogy mert felvenni egy ilyen ruhát, túl idős már ehhez ... 

Sosem tudtam kétszínűsködni. Inkább felvállalom azt, hogy lesznek, akik nem szeretnek, mint , hogy magamra erőltessek egy hízelgő mosolyt. A mai napig hányingerem van ettől az emberi viselkedéstől.

Különben ki milyen portékákat árúl,
     Azoknak jutalma mind magára hárúl."

2. Nagyképűség

Nem összekeverendő az egészséges önbizalommal. Arra igen is mindenkinek szüksége van, ellenkező esetben szürke kisegérként élhetünk a biztonságos komfort zónánkon belül. Legyünk büszkék arra, akik vagyunk és arra mit elértünk. 

Számomra a nagyképűség/ beképzeltség azt jelenti , ha olyanra verik a nyálukat , amiket nem ők értek el, vagy épp semmijük sincs csak az agyuk helyén tátongó üresség, mégis azt hiszik ők szarták a spanyolviaszt. Már elnézést a trágár megfogalmazás miatt, de gyomorforgató ilyen emberekkel találkozni. 

Kiváló példa erre, mikor kisgyerek az  édesapjától kapta a 2-es szakmunkás bizonyítványért a legújabb Audit, majd azt hiszi ő a legnagyobb király és lenéz mindenkit , aki biciklivel közlekedik. Azért kíváncsi lennék rá , mi lesz velük majd apuci nélkül . 

3. Rosszindulat

Dögöljön meg a szomszéd tehene is.

Tipikus magyar mentalitás. Ha valaki  elér valamit, azt rögtön fröcsögő rosszindulat veheti körbe. Mert ugye ha nekem szar, hát nehogy már másnak meg jó legyen . 

Tudjuk, hogy tudatosan akar bántani, hogy a hiba nem bennünk , hanem benne van , de vigasztal ez engem ? Nem, nem annyira .  Csak  tanácsolni tudom az ilyen embereknek, hogy 

Az első lépés a „rendrakás" legyen lelkünkben és fejünkben egyaránt!

4. Pletykálkodás/Kibeszélés

Egészen ősi dolog ez. Elsősorban a nőkre jellemző. Mindenki csinálja. Sajnos. Szorosan összefügg a kétszínűséggel. Vannak enyhe, viszont egészen durva formái is.  Innen- onnan hallott pletykák alapján, egy számunkra ismeretlen embert megítélni, viszont butaság . Ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy amit hallottunk annak a fele sem igaz, így puszta előítéletből nem ismerünk meg egy remek embert. 

A pletyka gyorsabban terjed a fénysebességnél is.

5. Butaság 

Vagy, ahogy mifelénk mondják böszmeség.  A gond ezzel csak annyi, hogy általában olyan emberek nevezik így a másikat, akik az alapműveltség legalsó szintjét sem ütik meg. Viszont

ilyen emberekkel vitába szállni veszedelmes dolog.

Bármit mondasz neki, meg van győződve a saját igazáról, így a hülye mindenképpen te leszel. Tehát egyszerűen sétáljunk el mellettük. Feleslegesen ne vesztegessünk időt és energiát rájuk. 

A buta emberek különös szenvedélyt táplálnak az olyan következtetések iránt, amelyekre a maguk eszével jutottak.

6. Álszent ember 

Mikor a rosszindulatú ember panaszkodik arról, hogy milyen rosszul bánnak vele a többiek. Nos, miért is ? Mert azt kapod vissza, amit adsz ? Idegesítő egy tulajdonság .

7. 'Seggnyalás'

Nos, erre jobb szót még nem találtam. Munkahelyeken találkoztam vele elsősorban, mikor a kedves főnöknek próbáltak meg imponálni, hátha ily módon feljebb kerülhetnek a ranglétrán vagy legalábbis biztosabb lesz a már megszerzett pozíciójuk. 

Aki nem tanul meg nyalni, az a végén szopni fog :)

Lehet azért tartok itt ahol, de képtelen vagyok kedvességet színlelni a jobb hely reményében.

8. Irigység 

Az irigység a középszerűek vallása. Megnyugtatja őket, csillapítja mardosó nyugtalanságukat, és végső soron szétrohasztja a lelküket, mert addig igazolják vele a kapzsiságukat és fukarságukat, amíg már maguk is elhiszik, hogy az jó, és hogy a mennyország kapui csak a magukfajta korcsok előtt nyílnak meg; akik úgy élik le az életüket, hogy semmi nyomot nem hagynak a szánalmas igyekezeten kívül, hogy másokat lehúzzanak, hogy kizárják, sőt ha lehet, tönkretegyék őket; akik puszta létükkel, önmagukkal bizonyítják, milyen szegények lélekben, szellemben és testben. Boldog az, akit a hülyék megugatnak, mert a lelke nem lesz a martalékuk.

/Carlos Ruiz Zafón/

9. Hazugság 

Mindannyian hazudunk. Ki csak füllent kicsit , ki oltári hazugság spirálba keveredik, de mindenki hazudik . 

Megmásítjuk az igazságot, hogy ne bántsuk meg a másikat. Ezzel önmagában nincs is semmi baj. Ha arra a kérdésre, hogy hogy vagy, nem zúdítjuk rá a másikra a világfájdalmunkat, csak annyit mondunk köszönöm jól , bár hazudunk , de megkíméljük a másikat attól, hogy negatív érzéseink befolyásolják az ő jó közérzetét. 

Természetesen ez csak az ismerőseinkre vonatkozik, akikkel az utcán futottunk össze. Egy meghitt beszélgetés során nyugodtan elmondhatjuk a lelkünket nyomasztó érzéseket, gondolatainkat barátunknak, párunknak , annak akiben megbízunk. És az igazi hazugság itt kezdődik. Ha annak nem mondunk igazat  , aki bízik bennünk. 

Nagyon tud fájni, ha a hazugság kiderül és csalódunk abban, akiben megbíztunk. Az elvesztett bizalmat nagyon nehezen vagy talán nem is lehet visszaszerezni. Épp ezért

tiszteljük meg a másikat az őszinteségünkkel, amiért ő is megtisztelt minket a bizalmával. 

10. Önzőség 

Mindenki önző egy kicsit. És ez így is van rendjén. Elvégre saját magunkkal kell együtt élnünk ebben az életben . De vegyük figyelembe, hogy nem csak egyedül élünk a nagyvilágban. Segítsünk, ha tudunk, sosem tudhatjuk nekünk mikor lesz szükségünk segítségre. Ne gázoljunk át másokon, csak, hogy nekünk jobb legyen . 

Empátia emberek! 

Ha olyan reménytelen önzők vagyunk, hogy nem tudunk egy kis örömet sugározni magunk köré és egy kis elismerést juttatni másoknak anélkül, hogy viszonzásképpen ne akarjunk valamit kifacsarni belőlük, ha lelkünk nem különb, mint a savanyú vadalma, akkor elér minket az a kudarc, amelyet nagyon megérdemlünk.

/Dale Carnegie/

Nos,remélem nem ismertél magadra ebből a kis leírásból, ha mégis , akkor sem mondom, hogy változz meg. Légy, aki vagy, viszont kíméld meg embertársaid a rossz beidegződéseidtől. 

0 Tovább

101 évesen is boldogan 

Elárasztotta az internetet az idős hölgyről készült videó, melyen a 101 éves néni olyan örömmel fogadja a havazást, mint egy gyermek.

élettér

Albina Foisy ezzel hamar a világháló  sztárjává vált. Fiával indultak el autóval otthonról, hogy megcsodálják a havas tájat. Albina megkérte a fiút, hogy álljon meg, majd azonnal kiszállt és nekilátott hógolyót gyúrni. 

101 éves kora ellenére  is, szellemileg  friss és segítség nélkül is képes ellátni magát.

A mai napig boldoggá teszik az élet apró örömei. (Azt hiszem , van mit tanulnunk tőle!) 

Albina annyira meghatotta az embereket, hogy a híradó is leadta a videót, melyen örömét leli a havazásban. 

Így örült a néni , mikor meglátta magát a televízióban:

Azonnal eszembe jutott róla az én nagymamám, aki az egyik legféltettebb kincsem volt ebben az életben. 

92 éves korában hagyott itt engem, de tudtam, hogy ő már menni akar és el kell engednem. A generációs különbségek ellenére is , olyan volt nekem, bár furcsán hangzik, mint a legjobb barátom .

A legigazabb ember volt, akit valaha ismertem!Rengeteget beszélgettünk, felnéztem rá és sokat tanultam tőle. Nagy szerepet játszott abban, hogy olyan legyek, amilyen most vagyok. Remélem büszke rám .......... 

Idős korunkban, amikor a tempó lelassul és a verseny a vége felé közeledik, időnk legnagyobb részét emlékezéssel töltjük, és elcsodálkozunk azon, hogy vajon hová is rohantunk annyira.

Everwood c. film

Az idős kort nem szégyellni, sokkal inkább tisztelni kell!

Rengeteg dolgot tanulhatunk, a már sokat megélt szüleinktől, nagyszüleinktől. 

Pár dolog, amit a nagyimtól tanultam / hallottam : 

Megérdemelnél egy jó fiút magad mellé 

Rettentő jó érzéssel töltött el, hogy ilyen sokra tart engem . És talán sokak számára furcsán hangozhat, de én tényleg mindent megbeszéltem vele. 

Ha új párom volt éppen, nagyon fontos volt számomra, hogy elmondja a véleményét róla. Rengeteget beszélgettünk kapcsolatokról és úgy általában az élet nagy dolgairól.

Ha egy férfi a kalapjába sz@rik, akkor is férfi marad. 

A legigazabb mondás, amit valaha hallottam és még ma is érvényes. Ha egy férfinak sikerül megfektetni egy nőt, akkor ő a "Jani", ha mi nők fekszünk le azzal,  akivel jól esik, azonnal az ősi mesterség megnevezésével illetnek bennünket. 

Inni lehet egész nyugodtan , de csak mértékkel !

Sosem volt egy nagy alkohol ivó, talán, mert az ő korukban cseppet sem volt ritka az iszákos férj. Ebből kifolyólag eléggé megvetette azokat, akik isznak. Nekem engedte, persze mindig figyelmeztetett , mikor szerinte már eleget ittam. :) 

Amit ma megtehetsz....

Mindig az adott napban élt és gondolkodott. Sosem hallottam tőle , hogy mi lesz holnap. Ma ma van, tedd a dolgod és örülj  annak, ami van!

Ahol kettő van, ott már a harmadik felesleges 

Értette ezt a kapcsolatokra és a barátságokra egyaránt.

Ne idegeskedj , az sehová sem vezet.

Mondanom sem kell ,hogy

hírből sem ismerte a stressz vagy a depresszió fogalmát. 

És persze még napestig sorolhatnám a rengeteg igaz bölcsességet, melyet egy idős, sokat megélt hölgy szájából hallottam. Szerencsés embernek érzem magam, amiért ismerhettem és tanulhattam tőle. 

De a mai gondolkodásmódban nagyon sok mindent nem értek . 

Miért nem egyértelmű, hogy egy idősebb néninek/bácsinak átadjuk a helyünket egy tömegközlekedési eszközön ? 

Miért nem a legnagyobb tisztelettel beszélünk róluk és velük ? 

Miért akadály az, hogy ők már egy másik korban éltek? 

Annak ellenére , hogy rengeteg minden megváltozott azóta, még igenis sokat tudnak az életről.

Ők átmentek már azokon a dolgokon, amik ránk még csak most várnak. 

És lehet, hogy nem pont úgy, de mi is hasonló dolgokon fogunk keresztülmenni. 

Én azt gondolom, hogy érdemes megbecsülni és meghallgatni őket!

Te mit gondolsz ?

0 Tovább

LélekHatár

blogavatar

Inspiráció, lélek, párkapcsolat, testi - lelki egészség, fejlődés, tudatosság a mindennapokban. Történetek - történések, őszinte sokszínűség egyetlen nő tollából.

Lélekhatár a Facebookon

Utolsó kommentek