10 dolog , amit egy különleges embertől tanultam  

 Rendkívül szoros kapcsolat volt a miénk, a generációs szakadék ellenére is. Úgy értettük egymást, hogy a külső szemlélőnek sokszor fogalma sem volt róla, hogy ezek meg min nevetnek. 1921-ben született szegény családban, 13 éves korától szolgáló volt egy gazdag kúrián,férjhez ment egy, a szomszédok által kommendált (ajánlott) férfihoz, világra hozta édesanyámat  és átélte a világháború borzalmait is. Később aztán hozzánk költözött és élete végéig minket segített. Ő volt a nagymamám, akitől annyi bölcsességet és életörömöt kaptam 20 évnyi ismeretségünk alatt- mert, csak ennyi jutott nekünk, hogy egyetlen Coelho vagy motivációs tréner sem adhatott volna többet.

 


élettér

1. Segíts magadon, az Isten is megsegít! 

Nem elég reménykedni, tenni is kell érte, ha el akarsz érni valamit. Ha minden tőled telhetőt megtettél és mégsem sikerült, akkor annak valószínűleg nyomós oka van. Nem a te utad, nem az a férfi , akit neked szántak, nem a te sorsod. Fogadd el és menj tovább. Ugyanis azzal , hogy folyton csak panaszkodsz még a dolgok változatlanul rosszak maradnak, sőt...  Kiút sem lesz mindaddig, még nem vagy hajlandó elfogadni, hogy te is felelős vagy a jelenlegi helyzetedért. Nyilván, a betegségeket nem ebbe a kategóriába soroljuk, bár példamutató volt az is, amilyen méltósággal viselte azokat.

Könnyű a világot vagy éppen a szomszéd Mariska nénit hibáztatni mindenért, miközben az áldozat szerepében tetszelegsz.

Mindig mindenhez úgy állt hozzá, mint megoldandó feladathoz, amit ha úgy látott,hogy valamilyen okból kifolyólag mégsem tud megoldani, egyszerűen elengedte maga mellől és nem rágódott tovább rajta. Ezért nem ismerte hírből sem a stressz vagy a depresszió fogalmát - hosszasan magyaráztam neki , hogy mit is jelentenek ezek pontosan.

Úgy vélte , hogy ha az ember tisztességgel teszi a dolgát , akkor nem lehet baj.  

2. A sírás nem szégyen 

A síráshoz általában úgy állnak hozzá az emberek, mintha valami bűnös dolog volna. Pedig igazán jótékony hatással bír, főleg hamár fojtogatja az érzés. Megkönnyebbülést hoz, ha szabadjára engeded az érzelmeid, akkor is, ha ezt mások előtt teszed. Sosem szabad szégyellni, hisz ettől még nem leszel gyenge ember.

Felesleges folyton felvenni az álarcot és megjátszani , hogy minden rendben, ha egyszer egyáltalán nincsen úgy.  

3. A nevetés gyógyít

És nevettünk, sokat és mindenen. Öniróniával saját szerencsétlenségünkön, örömmel a boldog pillanatokban, vagy csak úgy, mert ahhoz volt kedvünk. Sokat mesélt a régi időkről, én pedig elszórakoztattam a saját korosztályom dolgaival, történéseivel. Neki még óriási újdonságnak számított a telefon - mindig hangosan hallózott  és őszintén rácsodálkozott, hogyan lehetséges az, hogy a több száz kilométerre lévő rokon hallja, amit mond. Egyszer pedig még az mp3 lejátszómra is neki tetsző régi nótákat tettem, majd rávettem, hogy dugja a fülébe a fülhallgatót.

Olyan hangosan énekelt , hogy valószínűleg az egész utca hallotta.

De vele még tv -t nézni is óriási élmény volt, hisz folyton elhitte, hogy amit ott lát, az a valóság , így mindig nagy nevetés lett a vége, ha a filmélményekről kezdtünk beszélni. Egyszerűen csak Öröm volt mellette az élet.

4. Kis dolgokra nem adunk, a nagyokkal nem foglalkozunk

Mondván, a kisebb problémákon kár idegeskedni, a nagyobbakon , amiken meg úgy sem tudunk változtatni, azokon meg felesleges. Sokat segített ez anno az iskolás éveim alatt . Megtanított egy kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb  életre.  Már tudom , hogy nincs az az élethelyzet, amiből ne lenne kiút és nincs olyan probléma sem , amire ne lenne megoldás.

Ha a helyzet elkeserítőnek tűnik, vizsgáljuk meg más nézőpontból is, talán rossz oldalról közelítettük meg azt.

5. A harag rossz tanácsadó

Van, hogy az embert elragadják az érzelmei és olyat tesz vagy mond , amit később megbán . Mindenkivel előfordul, ahogy vele is megesett néha. Amit viszont érdemes volt megtanulni tőle az az, hogy tudni kell bocsánatot kérni és megbocsájtani. Könnyedén felemészthet a saját haragod, amivel nem a másiknak, sokkal inkább magadnak ártasz . 

6. Kerüld a pletykás embereket

Mert aki veled pletykál,az rólad is fog. Jobb, ha nem tud mindenki mindent rólad. Nem kell az orrára kötni a szomszéd Kati néninek , hogy mik folynak otthon a négy fal között. Ahogy Kati nénit sem kell hagyni, hogy lelkesen mesélgessen a 6. utcában lakó Józsi bácsi anyagi helyzetéről.

Egyszerűen jobb, ha mindenki a saját háza táján sepreget, így van ez rendjén . És ebből lesz a kevesebb gond. 

7.  Megérdemelsz egy jó fiút magad mellé

Rendkívül sokat tanultam általa és tőle arról, hogyan kell értékelni önmagunkat. Hogy soha nem szabad annál lejjebb adni , mint amennyit érünk. Hogy csak is olyan ember mellett érdemes lehorgonyozni , aki a tenyerén hordoz bennünket. Mindig azt mondta, hogy

ő inkább van egyedül, mint egy rossz kapcsolatban.

Sosem szidta a férfiakat, pedig nem jutott ki neki a jóból mellettük, nyilván ebből kifolyólag két férj után felhagyott a társkereséssel és inkább ránk, a családjára koncentrált.  Engem viszont mindig azzal biztatott, hogy megérdemlem a boldogságot.

8. Értékeld , amid van , mert minden nap számít

Erre akkor jöttem rá, hogy mennyire fontos, mikor egyik betegsége követte  a másikat és én minden egyes nap félelemmel ébredtem, hogy talán ma már végleg elveszítettem. Egyszerre felértékelődtek a napok,

 minden pillanata és órája értékes volt, mert vele lehettem, mert kaptunk még időt.

Furcsa, hogy az ember általában csak akkor jön rá milyen értékes valaki vagy valami az életében, mikor az a veszély fenyegeti, hogy elveszítheti , vagy ne adj isten már el is veszítette. Ilyenkor az egyetlen szalmaszál, amibe még kapaszkodni lehet az a remény. Mert az ember az utolsó percig kitartóan reménykedik abban, hogy minden rendben lesz.   

9.  Akkor van vége, mikor feladod 

Legyőztünk együtt több infarktust, szívritmuszavart, elgyengülést, de még a lábamputációja sem gátolhatott meg minket abban, hogy gúnyos fintort adjunk a halálnak. Addig élt, még volt benne életigenlés , még ő is akarta.  92 éves korában aztán belefáradt a kiszolgáltatottságba , belefáradt az életbe. Kértem , hogy ne hagyjon itt , de ő már nem akart tovább élni. Kérte a Jóistent, akiben mindvégig hitt, hogy szólítsa magához. Az pedig egy őszi éjjelen teljesítette utolsó kívánságát. 

10. Az elengedés az élet legnehezebb feladata

Sosem felejtem a napot, mikor édesanyám telefont kapott és elcsukló hangon kérdezett vissza  - Meghalt? 

Szédülés, hányinger, harag , forgott velem a világ. Nem. Ez nem történhetett meg, nem hagyhatott itt. De mégis, megtette, ő elment és én itt maradtam nélküle.Sokáig tartott, mire el tudtam fogadni azt, hogy többé nem lesz velem. Elveszítettem azt az embert , akit édesanyám mellett a világon a legjobban szerettem. A nagymamát, a lelki társam, bánatom gyógyírét, a legértékesebb embert, akit valaha ismertem. Rájöttem, hogy minden baj eltörpül a halál mellett. Mert nincs akkora gond, baj , ami felérhet azzal, ha egy szerettünket elveszítjük.

Ha bármikor is úgy érzem, hogy padlót fogtam és nem tudok felállni, mindig eszembe jut , hogy ez még csak feleannyira sem fáj, mint az, amikor elveszítettem őt. 

Csak remélni tudom, hogy jó helyen van, hogy valahol valahogyan lát engem és büszke rám. Sosem felejtem őt, a szavait és amiket általa -tőle tanultam.  

 


0 Tovább

Közügyünk a magánügy

Elviekben, a címben szereplő két szó tökéletes ellentétet képez, vagyis ami az én ügyem az nem a tiéd és így fordítva , s noha ez így teljesen egyértelműnek tűnik, napjainkban mégis rengetegen szenvedünk némi fogalomzavarban. Globálisan nézve az állam , az óvoda, az iskola és egy sor "szakvélemény" határozza meg az általánosan elfogadott normákat. Még mikro szinten a szülő , a testvér, a párkapcsolat, de még Gizi néni, a szomszéd is jobban tudja nálunk, hogy nekünk miről mit kellene gondolni, de pláne, hogy mikor mit és  hogyan kellene cselekednünk. 

Így hát adott a kérdés: létezik -e még egyáltalán olyan, hogy magánügy? 

 

élettér

Természetesen vannak olyan viselkedési normák, melyek betartása szükséges ahhoz, hogy létrejöhessen és tartósan fennmaradhasson a békés együttélés. Ezek közös ügyeink, amikbe elviekben mindenkinek van beleszólása. Bár valljuk be, kicsiny országunkban éppen azok nem tartják be ezen törvényeket, akik hozzák őket. De mivel  a politizálástól a vérnyomásom azonnal 220-ra ugrik, ezért nem is ez a mai blogbejegyzés témája. Vannak közügyek és kész, zárjuk ezt rövidre. Sokkal inkább azok az ügyek érdekelnek a békés együttélés részben, amikről azt gondolja az ember, hogy csak rá tartozik, a saját dolga. Ilyenek például:

A Személyiség

Ha abból indulunk ki, hogy nincs a Földön két egyforma ember, akkor miért próbálunk már a születéstől ráhúzni egyetlen sémát az összes emberpalántára? Az oktatási rendszerünk konkrétan úgy épül fel, hogy van a kötelezően lenyomjuk a gyerek torkán tananyag, meg az elfolytjuk az önállóságot továbbképzés és ennyi. Senkinek eszébe sem jut, hogy ha az a gyerek nem olyan, mint a többség az nem valami istencsapása, sokkal inkább egy áldás.  Támogatni kellene abban, hogy igenis legyenek saját gondolatai, hogy ne vegyen mindent készpénznek és jegyezze meg, hogy

Ha kilóg a sorból, lehet, hogy a sorral van a probléma. 

Külső

Ha túl kövér vagy az a baj, ha túl vékony, akkor az. Ha meg átlagos, az már felér egy katasztrófával. Minden évben növeszd meg a hajad, majd vágasd le, aztán legyen ősz, mert trendi , később irány a drogéria festékért két dobozzal legalább, mert már nem menő a fehér. Legyen szőrös a lábad , jöhet a hónaljkutya(jesszus), majd a bozótvágó, mert gáz a nem rég növesztett  bundád. Ha nem úgy nézel ki, mint egy modell, inkább sírj otthon a négy fal között. Na persze. Könyörgöm, miért  nem engedjük ezt el már végre? Mindenkinek olyan a külseje, amilyen neki tetszik =Nagyon nagy pont a mondat végén.

Gondolkodásmód

A nagy átlag véleménye szerint csak az ezeréves rendszer lépcsőfokai járhatók. Óvoda, Iskola, Munka- lehetőleg keményen- talán egy gyárban, Család, Unoka, Meghaltál. Nos, aki ettől eltérően merészel gondolkodni, az nem teszi zsebre azt, amit a közvéleménytől kapni fog.  A nagy nyomás hatására szépen csendben visszaállnak a sorba és már csak legtitkosabb gondolataik között dédelgetik álmaikat. Sokan még mindig összerezzenek a karrierista nő, a nem akar gyereket, a világutazó, az azt csinálja amit szeret fogalmak hallatán. Egyesek olyan beszűkült látásmóddal rendelkeznek, hogy egyből pellengérre állítják azokat , akik szembefordulnak a rendszerrel. 

Párkapcsolat

Szintén egy nagyon kényes témakör, mert olybá tűnik már ez sem arra a két emberre tartozik , akik lényegében kapcsolatban állnak egymással. Mert választottunk meg kell feleljen a szüleink, barátaink, rokonaink, de még a szomszédok elvárásainak is. S ha mindez még nem volna elég, kezdjünk el aggódni a korkülönbség, a horoszkóp miatt is, de leginkább a statisztikák miatt mert azt mutatják  nem illünk össze és így tovább. 

 

élettér

A végtelenségig folytatható lenne a sor, de ennyi is elég ahhoz, hogy lássuk miként válnak magánügyeink a köz ügyeivé és , hogyan válunk mi is önmagunk árnyékává mások véleményére alapozván- persze ha hagyjuk. A magánügy , mint fogalom tehát akkor létezik, ha nem a tömeg hangjára hallgatunk, inkább saját megérzéseinkre és gondolatainkra hagyatkozunk. Itt persze nem azt mondom, hogy az építő jellegű kritikákat se vegyünk figyelembe, de csak azért mert a Géza azt mondta, hogy született balfékek vagyunk, ne higgyük már el magunkról. Hisz ez valójában Géza frusztrációjából ered, amit rajtunk próbál levezetni.

Ne azt nézd, mit mond, előbb azt nézd meg, hogy ki mondja. 

A poszt kommentelhető ugyan, de csak a témára reflektáló vélemények közzétételét hagyhatom jóvá. A személyemet sértegető hozzászólásokat azonnali hatállyal törlöm.  Bármily meglepő , nem vagyunk kötelesek a személyünket becsmérlő, lealacsonyító kommenteket fogadni a saját oldalunkon. 

 


0 Tovább

10 dolog, amit azonnal felejts el !

Nem utálom az embereket. Pusztán csak annyi rosszindulattal és számomra érthetetlen magatartási/ viselkedési formával találkoztam már életem során, hogy kikívánkozott belőlem egy ilyen bejegyzés is. Én sem vagyok szent, megvannak a saját hibáim , de van néhány tulajdonság vagy inkább gondolkodásmód , amivel sosem tudtam azonosulni.

Ha már Új év és Új fogadalmak , talán felvehetnénk a listára ezeket a dolgokat is, mint örökre elfelejtendő rossz beidegződéseket. 

 

élettér 10 dolog

10 dolog, amit utálok benned :

1. Kétszínűség 

A legundorítóbb mind közül és semmi értelme. Ha nem kedvelünk valakit, akkor nem keressük a társaságát és kész. Miért kell megjátszani a szimpátiát, ha közben a hátunk közepére sem kívánjuk az illetőt ? Mindenhol fellelhető ez a jelenség, mindannyian láttunk már rá példát életünk során . 

- Jaj de csinos vagy ebben a szoknyában ! 

- Oh,  köszönöm nagyon kedves . 

Majd mikor a hölgyike eltipeg, a társaság összesúg :

- El sem tudom képzelni, hogy mert felvenni egy ilyen ruhát, túl idős már ehhez ... 

Sosem tudtam kétszínűsködni. Inkább felvállalom azt, hogy lesznek, akik nem szeretnek, mint , hogy magamra erőltessek egy hízelgő mosolyt. A mai napig hányingerem van ettől az emberi viselkedéstől.

Különben ki milyen portékákat árúl,
     Azoknak jutalma mind magára hárúl."

2. Nagyképűség

Nem összekeverendő az egészséges önbizalommal. Arra igen is mindenkinek szüksége van, ellenkező esetben szürke kisegérként élhetünk a biztonságos komfort zónánkon belül. Legyünk büszkék arra, akik vagyunk és arra mit elértünk. 

Számomra a nagyképűség/ beképzeltség azt jelenti , ha olyanra verik a nyálukat , amiket nem ők értek el, vagy épp semmijük sincs csak az agyuk helyén tátongó üresség, mégis azt hiszik ők szarták a spanyolviaszt. Már elnézést a trágár megfogalmazás miatt, de gyomorforgató ilyen emberekkel találkozni. 

Kiváló példa erre, mikor kisgyerek az  édesapjától kapta a 2-es szakmunkás bizonyítványért a legújabb Audit, majd azt hiszi ő a legnagyobb király és lenéz mindenkit , aki biciklivel közlekedik. Azért kíváncsi lennék rá , mi lesz velük majd apuci nélkül . 

3. Rosszindulat

Dögöljön meg a szomszéd tehene is.

Tipikus magyar mentalitás. Ha valaki  elér valamit, azt rögtön fröcsögő rosszindulat veheti körbe. Mert ugye ha nekem szar, hát nehogy már másnak meg jó legyen . 

Tudjuk, hogy tudatosan akar bántani, hogy a hiba nem bennünk , hanem benne van , de vigasztal ez engem ? Nem, nem annyira .  Csak  tanácsolni tudom az ilyen embereknek, hogy 

Az első lépés a „rendrakás" legyen lelkünkben és fejünkben egyaránt!

4. Pletykálkodás/Kibeszélés

Egészen ősi dolog ez. Elsősorban a nőkre jellemző. Mindenki csinálja. Sajnos. Szorosan összefügg a kétszínűséggel. Vannak enyhe, viszont egészen durva formái is.  Innen- onnan hallott pletykák alapján, egy számunkra ismeretlen embert megítélni, viszont butaság . Ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy amit hallottunk annak a fele sem igaz, így puszta előítéletből nem ismerünk meg egy remek embert. 

A pletyka gyorsabban terjed a fénysebességnél is.

5. Butaság 

Vagy, ahogy mifelénk mondják böszmeség.  A gond ezzel csak annyi, hogy általában olyan emberek nevezik így a másikat, akik az alapműveltség legalsó szintjét sem ütik meg. Viszont

ilyen emberekkel vitába szállni veszedelmes dolog.

Bármit mondasz neki, meg van győződve a saját igazáról, így a hülye mindenképpen te leszel. Tehát egyszerűen sétáljunk el mellettük. Feleslegesen ne vesztegessünk időt és energiát rájuk. 

A buta emberek különös szenvedélyt táplálnak az olyan következtetések iránt, amelyekre a maguk eszével jutottak.

6. Álszent ember 

Mikor a rosszindulatú ember panaszkodik arról, hogy milyen rosszul bánnak vele a többiek. Nos, miért is ? Mert azt kapod vissza, amit adsz ? Idegesítő egy tulajdonság .

7. 'Seggnyalás'

Nos, erre jobb szót még nem találtam. Munkahelyeken találkoztam vele elsősorban, mikor a kedves főnöknek próbáltak meg imponálni, hátha ily módon feljebb kerülhetnek a ranglétrán vagy legalábbis biztosabb lesz a már megszerzett pozíciójuk. 

Aki nem tanul meg nyalni, az a végén szopni fog :)

Lehet azért tartok itt ahol, de képtelen vagyok kedvességet színlelni a jobb hely reményében.

8. Irigység 

Az irigység a középszerűek vallása. Megnyugtatja őket, csillapítja mardosó nyugtalanságukat, és végső soron szétrohasztja a lelküket, mert addig igazolják vele a kapzsiságukat és fukarságukat, amíg már maguk is elhiszik, hogy az jó, és hogy a mennyország kapui csak a magukfajta korcsok előtt nyílnak meg; akik úgy élik le az életüket, hogy semmi nyomot nem hagynak a szánalmas igyekezeten kívül, hogy másokat lehúzzanak, hogy kizárják, sőt ha lehet, tönkretegyék őket; akik puszta létükkel, önmagukkal bizonyítják, milyen szegények lélekben, szellemben és testben. Boldog az, akit a hülyék megugatnak, mert a lelke nem lesz a martalékuk.

/Carlos Ruiz Zafón/

9. Hazugság 

Mindannyian hazudunk. Ki csak füllent kicsit , ki oltári hazugság spirálba keveredik, de mindenki hazudik . 

Megmásítjuk az igazságot, hogy ne bántsuk meg a másikat. Ezzel önmagában nincs is semmi baj. Ha arra a kérdésre, hogy hogy vagy, nem zúdítjuk rá a másikra a világfájdalmunkat, csak annyit mondunk köszönöm jól , bár hazudunk , de megkíméljük a másikat attól, hogy negatív érzéseink befolyásolják az ő jó közérzetét. 

Természetesen ez csak az ismerőseinkre vonatkozik, akikkel az utcán futottunk össze. Egy meghitt beszélgetés során nyugodtan elmondhatjuk a lelkünket nyomasztó érzéseket, gondolatainkat barátunknak, párunknak , annak akiben megbízunk. És az igazi hazugság itt kezdődik. Ha annak nem mondunk igazat  , aki bízik bennünk. 

Nagyon tud fájni, ha a hazugság kiderül és csalódunk abban, akiben megbíztunk. Az elvesztett bizalmat nagyon nehezen vagy talán nem is lehet visszaszerezni. Épp ezért

tiszteljük meg a másikat az őszinteségünkkel, amiért ő is megtisztelt minket a bizalmával. 

10. Önzőség 

Mindenki önző egy kicsit. És ez így is van rendjén. Elvégre saját magunkkal kell együtt élnünk ebben az életben . De vegyük figyelembe, hogy nem csak egyedül élünk a nagyvilágban. Segítsünk, ha tudunk, sosem tudhatjuk nekünk mikor lesz szükségünk segítségre. Ne gázoljunk át másokon, csak, hogy nekünk jobb legyen . 

Empátia emberek! 

Ha olyan reménytelen önzők vagyunk, hogy nem tudunk egy kis örömet sugározni magunk köré és egy kis elismerést juttatni másoknak anélkül, hogy viszonzásképpen ne akarjunk valamit kifacsarni belőlük, ha lelkünk nem különb, mint a savanyú vadalma, akkor elér minket az a kudarc, amelyet nagyon megérdemlünk.

/Dale Carnegie/

Nos,remélem nem ismertél magadra ebből a kis leírásból, ha mégis , akkor sem mondom, hogy változz meg. Légy, aki vagy, viszont kíméld meg embertársaid a rossz beidegződéseidtől. 

0 Tovább

101 évesen is boldogan 

Elárasztotta az internetet az idős hölgyről készült videó, melyen a 101 éves néni olyan örömmel fogadja a havazást, mint egy gyermek.

élettér

Albina Foisy ezzel hamar a világháló  sztárjává vált. Fiával indultak el autóval otthonról, hogy megcsodálják a havas tájat. Albina megkérte a fiút, hogy álljon meg, majd azonnal kiszállt és nekilátott hógolyót gyúrni. 

101 éves kora ellenére  is, szellemileg  friss és segítség nélkül is képes ellátni magát.

A mai napig boldoggá teszik az élet apró örömei. (Azt hiszem , van mit tanulnunk tőle!) 

Albina annyira meghatotta az embereket, hogy a híradó is leadta a videót, melyen örömét leli a havazásban. 

Így örült a néni , mikor meglátta magát a televízióban:

Azonnal eszembe jutott róla az én nagymamám, aki az egyik legféltettebb kincsem volt ebben az életben. 

92 éves korában hagyott itt engem, de tudtam, hogy ő már menni akar és el kell engednem. A generációs különbségek ellenére is , olyan volt nekem, bár furcsán hangzik, mint a legjobb barátom .

A legigazabb ember volt, akit valaha ismertem!Rengeteget beszélgettünk, felnéztem rá és sokat tanultam tőle. Nagy szerepet játszott abban, hogy olyan legyek, amilyen most vagyok. Remélem büszke rám .......... 

Idős korunkban, amikor a tempó lelassul és a verseny a vége felé közeledik, időnk legnagyobb részét emlékezéssel töltjük, és elcsodálkozunk azon, hogy vajon hová is rohantunk annyira.

Everwood c. film

Az idős kort nem szégyellni, sokkal inkább tisztelni kell!

Rengeteg dolgot tanulhatunk, a már sokat megélt szüleinktől, nagyszüleinktől. 

Pár dolog, amit a nagyimtól tanultam / hallottam : 

Megérdemelnél egy jó fiút magad mellé 

Rettentő jó érzéssel töltött el, hogy ilyen sokra tart engem . És talán sokak számára furcsán hangozhat, de én tényleg mindent megbeszéltem vele. 

Ha új párom volt éppen, nagyon fontos volt számomra, hogy elmondja a véleményét róla. Rengeteget beszélgettünk kapcsolatokról és úgy általában az élet nagy dolgairól.

Ha egy férfi a kalapjába sz@rik, akkor is férfi marad. 

A legigazabb mondás, amit valaha hallottam és még ma is érvényes. Ha egy férfinak sikerül megfektetni egy nőt, akkor ő a "Jani", ha mi nők fekszünk le azzal,  akivel jól esik, azonnal az ősi mesterség megnevezésével illetnek bennünket. 

Inni lehet egész nyugodtan , de csak mértékkel !

Sosem volt egy nagy alkohol ivó, talán, mert az ő korukban cseppet sem volt ritka az iszákos férj. Ebből kifolyólag eléggé megvetette azokat, akik isznak. Nekem engedte, persze mindig figyelmeztetett , mikor szerinte már eleget ittam. :) 

Amit ma megtehetsz....

Mindig az adott napban élt és gondolkodott. Sosem hallottam tőle , hogy mi lesz holnap. Ma ma van, tedd a dolgod és örülj  annak, ami van!

Ahol kettő van, ott már a harmadik felesleges 

Értette ezt a kapcsolatokra és a barátságokra egyaránt.

Ne idegeskedj , az sehová sem vezet.

Mondanom sem kell ,hogy

hírből sem ismerte a stressz vagy a depresszió fogalmát. 

És persze még napestig sorolhatnám a rengeteg igaz bölcsességet, melyet egy idős, sokat megélt hölgy szájából hallottam. Szerencsés embernek érzem magam, amiért ismerhettem és tanulhattam tőle. 

De a mai gondolkodásmódban nagyon sok mindent nem értek . 

Miért nem egyértelmű, hogy egy idősebb néninek/bácsinak átadjuk a helyünket egy tömegközlekedési eszközön ? 

Miért nem a legnagyobb tisztelettel beszélünk róluk és velük ? 

Miért akadály az, hogy ők már egy másik korban éltek? 

Annak ellenére , hogy rengeteg minden megváltozott azóta, még igenis sokat tudnak az életről.

Ők átmentek már azokon a dolgokon, amik ránk még csak most várnak. 

És lehet, hogy nem pont úgy, de mi is hasonló dolgokon fogunk keresztülmenni. 

Én azt gondolom, hogy érdemes megbecsülni és meghallgatni őket!

Te mit gondolsz ?

0 Tovább

Segítség! Bántalmaz a párom!

"Mindenért ordít velem és egyik este úgy nekem esett, hogy azt hittem itt a vég. Persze minden ok nélkül.Utána bocsánatot kért, és azt igérte, hogy többet nem fordul elő, de azóta is úgy beszél velem, mintha már nem is szeretne. "

élettér nők

A nők elleni erőszak az ENSZ meghatározása szerint:

"A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.

Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, [...] a házasságon belüli nemi erőszakot [...]"

"Legalábbis ezt hajtogatta István, amikor először alaposan beolvasott nekem. Azt mondta, hogy olyan vagyok, mint egy felfuvalkodott hólyag, és nézzek már egyszer a tükörbe, vegyem észre, hogy egy nagy senki vagyok, és hogy mire fel hordom annyira fenn az orrom. Ez az első kikelése nagyon padlóra vágott. Nem gondoltam, hogy olyan ember lennék, mint amit ő lefestett nekem, de azt meg pláne nem gondoltam, hogy neki ilyen rossz véleménye van rólam. Ez után a késdöfés után a legkisebb szurkapiszkák is fájdalmasak voltak. Mindig felhasították azt a kis heget, ami törékeny szívem felületén képződött, ideiglenesen."

Az erőszak fogalma alatt nem csak a tettlegességet értjük. 5 csoportjtát különböztetjük meg :

Szóbeli 

Lekicsinylés, sértegetés, gúnyolódás. 

Lelki 

Barátoktól, családtól való elszigetelés.

Testi ( fizikai)

Talán ezt nem kell magyarázni , ide tartozik a rugdosás, lökdösés, pofozás, ököllel ütés.

Szexuális

A nőt akarát kívül kényszerítik együttlétre.

Gazdasági

Anyagi függésben tartás.

"Tulajdonképpen soha nem volt jó a házasságunk. Én azért mentem Robihoz, mert már elég öregnek éreztem magam ahhoz, hogy tovább áruljam a petrezselymet. Robi meg azért vett el, mert elege volt a háztartási munkákból. Gondolta, ha valakit magához vesz, akkor egy csapásra megoldódnak a ház környéki és a farok környéki problémái. Velem egy személyben kapott egy remek házvezetőnőt, és egy ügyeletes, mindig kéznél levő szex-partnert."

10 jel , mely erőszakos férfiria utal(hat):

 1. Alacsonyabb rendűnek tartja a nőket
 2. Alacsony önértékelés, kudarcaiért másokat okol
 3. Akaratát úgy érvényesíti, hogy uralkodik másokon
 4. Nem vitaképes, inkább befolyásolja partnerét
 5. Rizikófaktor , ha már a férfi családjában is volt erőszakos apa, esetleg őt is bántalmazták 
 6. Nem tudja kordában tartani a dühét
 7. Gyorsan elveszti a türelmét, nem tudja kezelni a stresszt
 8. Extrém féltékenység 
 9. Úgy véli joga van a nőket "nevelni"
 10. A durva viselkedést helyénvalónak tartja 

Ha tudomása van erőszakos viselkedésről és nem tesz semmit, az olyan, mintha segítene!

De mit tehet egy nő, akit bármilyen formában is bántalmaz a párja ?

Nyilván hagyja el .  De hogyan ? 

Szervezetek melyek segíthetnek: 

 • NANE
 • OKIT
 • Stop- férfierőszak információs vonal
 • Patent egyesület
 • Keret
 • Rendőrség 
 • Mentő 
 • Igazságügyi hivatal 

http://nokjoga.hu/erintetteknek/hova-fordulhatnak-az-aldozatok-0

Leszögezhetjük, ha párunk erőszakosan viselkedik velünk, akkor jobb menekülőre fogni. De vannak nők , akik mégis mellette maradnak. Miért ?

"A gyerekeknek szükségük van apára.

 "Nem is igazi erőszak, amit velem csinál. Ki lehet bírni. Más nőknek sokkal rosszabb." 

"Szeretem, majd megváltozik." 

 "Biztosan én tehetek róla. Valamit nem csinálok jól. Megérdemlem, hogy így bánik velem." 

"Úgysem tudok változtatni a helyzetemen. Ő az erősebb. Senki sem segíthet rajtam." 

élettér nők

0 Tovább

LélekHatár

blogavatar

Inspiráció, lélek, párkapcsolat, testi - lelki egészség, fejlődés, tudatosság a mindennapokban. Történetek - történések, őszinte sokszínűség egyetlen nő tollából.

Lélekhatár a Facebookon

Utolsó kommentek