„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.” 

élettér állatok állatvédelem

Az én szívügyem

Természetjáró, kutyatartó és azt örök rajongással imádó emberként, mindig is szívemen viseltem az állatok sorsát. Nap, mint nap tele van a közösségi hírfolyamom megkínzott, sorsára hagyott ártatlanokkal. Nap, mint nap meghallgatom a híradóban az újabb borzalmas történeteket, az emberinek nem nevezhető tetteket. És nap, mint nap szembesülnöm kell azzal, hogy ez a nemes harc a felelős állattartásért, csupán szélmalomharcnak tűnik . 

Számos kérdés merül fel bennem egy - egy ilyen esetnél .A "Hogy teheti ezt valaki? " kérdésen, már túl vagyok. Mostanában azon gondolkodtam el inkább, hogy :

Milyen lélekre utal egy ilyen gaztett? És ez így, már inkább ijesztő.... 

Mégis ki itt az állat kettejük közül ???? 

 

Egy amerikai felmérés szerint azokban a családokban, ahol fizikai bántalmazás történt, ott az esetek 88 százalékában fordult elő már állatkínzás is!

Egy megdöbbentő tény : 

A sorozatgyilkosságok és az állatbántalmazások elkövetése között van kapcsolat!

Több tanulmány foglalkozik azzal, hogy a sorozatgyilkosok nagy része gyermekkorában kegyetlenkedett állatokkal.

Az egyik leghíresebb sorozatgyilkos, Jeffrey Dahmer, aki 17 embert megölt, kitömött, belső szerveiket pedig megette, szintén állatokon gyakorolt gyermekkorában. Elképzelhető, hogy ha gyermekkorában nem nézik el neki ezt a "hobbit", akkor nem vált volna gyilkos belőle.

Egy másik, 1999-es dél-afrikai felmérés 117 agresszív fegyencet tanulmányozott. A fegyencek 63 százaléka bántalmazott gyermekkorában állatokat.

Jog háttér:

Az Ávt. 6. § (1) bekezdése szerint az állatnak tilos indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okozni; így különösen az állatot nem szabad kínozni, emberre, vagy állatra uszítani, kíméletét nem biztosító módon mozgatni, teljesítőképességét felismerhetően meghaladó teljesítményre kényszeríteni stb.

Bár ez, akár 2 év börtönbüntetéssel is járhat,  nem hiszem, hogy nagy elrettentés lenne. Még emberek képesek egy ártatlan élőlényt brutális módon tartani,  kínozni, magára hagyni , ne adj isten megölni, addig jöhet bármilyen büntetés, ennek sosem lesz vége . Az emberek agyában kellene rendet tenni!

 

Nem is olyan régen történt az az eset, miszerint  egy nőt megkértek arra, hogy gondoskodjon két kutyáról, még a gazdájuk távol van.

A nő az egyik kutyust halálra éheztette , a másikat még sikerült az állatvédőknek időben megmenteniük. 

Az eset után azt nyilatkozta, hogy sajnálja ami történt, de nem érzi úgy, hogy nem gondoskodott volna megfelelően a kutyákról .... 

És még számos ilyen példát láttam életem során . Sokaknak fogalmunk sincsen a felelős állattartásról. Megkötik a kutyát egy láncra, amin mozogni is alig tud, majd jó esetben naponta egyszer dobnak neki valami moslékot és ezzel a lelkiismeretük tiszta. A kutyának van hol "laknia", nem tud ártani senkinek és enni is kap......

Meg kell tanulniuk az embereknek, hogyan bánjanak jól az állatokkal!

A fejlődés útján :

Annak érdekében, hogy már a 6-10 éves korosztályt is a felelős állattartásra és az állatokkal való humánus bánásmódra neveljék, a FÁBE és a Rex Kutyaotthon Alapítvány oktatóprogramot készített, melynek segítségével a gyermekek jól érthető, játékos módon sajátíthatják el az ezzel kapcsolatos ismereteket.

Tegyünk együtt az állatokért!